ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Η τραγωδία στο όρος Λεκάνη, 15-9-1994


https://hellenicarmyaviationhistory.files.wordpress.com/2010/10/shot0024.jpg?w=580&h=464

Τιμή στο πλήρωμα του Ε/Π ΕΣ 633

Λοχαγός (ΤΘ) Καλφόπουλος Θεόκλητος ΑΜ 43264

Κυβερνήτης του Ε/Π ΕΣ 633. Έλαβε τα διακριτικά και το πτυχίο του χειριστού Ε/Π, στις 7/6/1980, μετεκπαιδεύτηκε στα Ε/Π ΑΒ-206 Β στις 20/1/1982 και απεφοίτησε από το Σχολείο εκπαιδευτών της ΣΑΣ στις 16/8/1985.

Επιλοχίας (ΠΖ) Κωστόπουλος Δημήτριος ΑΜΥ 11840

Συγκυβερνήτης του Ε/Π ΕΣ 633. Έλαβε τα διακριτικά και το πτυχίο του χειριστού Ε/Π, στις 8/6/1990.

Αρχιλοχίας (ΤΘ) Σκούντας Δημήτριος

Μηχανοσυνθέτης του Ε/Π ΕΣ 633.

Άπαντες ανήκαν στην δύναμη του 3ου ΤΕΑΣ, το δε Ε/Π στη δύναμη του 1ου ΤΕΑΣ, αποσπασμένο στο 3ο ΤΕΑΣ, για την κάλυψη των αναγκών δασοπυροσβέσεως και συγκεκριμένα της βάσης δασοπυρόσβεσης Αμυγδαλεώνα Καβάλας.

 

https://galanoleykoblog.files.wordpress.com/2015/09/15-9-94.jpg?w=640

https://hellenicarmyaviationhistory.files.wordpress.com/2010/10/cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf.jpg?w=640&h=179

Για το θέμα της δασοπυροσβέσεως λίγα λόγια τώρα, για να μπούμε σιγά-σιγά στις συνθήκες του ατυχήματος. Για όσους από μας, δεν έχουν ζήσει εκείνες τις εποχές, θα πρότεινα να διαβάσουν και τις 7 σελίδες, μιας μελέτης, από την οποία δανείζομαι μόνο ένα μικρό κομμάτι. Όλο το κείμενο από   εδώ.:

Οι βάσεις των ελικοπτέρων UH-1Η ήταν διασκορπισμένες σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε στρατηγικές θέσεις ανά τη χώρα με κύριο σκοπό την άμεση επέμβαση σε πυρκαγιές στο ξεκίνημά τους στο πλαίσιο της αρχικής προσβολής. Κάθε βάση είχε περίπου 27 πυροσβέστες οργανωμένους σε εξαμελή πληρώματα: ένα πλήρωμα για την πρωινή βάρδια, ένα δεύτερο για την απογευματινή βάρδια και μία τρίτη σε αναμονή κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών ωρών υψηλού κινδύνου καλύπτοντας τις δύο άλλες, όπως επίσης και τις ημέρες ανάπαυσης και αργιών. Κάθε UH-1H μετέφερε μια τέτοια ομάδα επιπλέον του τριμελούς στρατιωτικού πληρώματος. Το μικρό μέγεθος των UH-1H επέτρεπε την προσγείωση σε χώρο πλησίον της πυρκαγιάς όπως αρμόζει για αρχική προσβολή.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από τον συνάδελφο κ. Ρέντζο Κωνσταντίνο:

κάθε μία Βάση Δασοπυρόσβεσης, επανδρωνόταν από 2 Κυβερνήτες Ε/Π UH-1H, έναν Συγκυβερνήτη και τον Μηχανοσυνθέτη του Ε/Π.

Την συγκεκριμένη Βάση του Α/Δ Αμυγδαλεώνα Καβάλας, την επάνδρωναν εκτός από το πλήρωμα που τιμάμε με το αφιέρωμα αυτό, και ο Λοχαγός Νίκος Λαζαρίδης, που εκείνη την μέρα, ήταν ο Κυβερνήτης που ξεκίνησε τις αποστολές του πρώτου μισού της μέρας (ΠΦ μέχρι μεσημέρι).

Επίσης ο συγχωρεμένος Μ/Χ του Ε/Π Αρχιλοχίας (ΤΘ) Δημήτρης Σκούντας είχε αντικαταστήσει την προηγούμενη μέρα, τον κανονικό Μ/Χ που επάνδρωνε την Βάση, τον Βασιλειάδη Ιωάννη, γιατί ο τελευταίος έπρεπε να πάει να γράψει εξετάσεις για κάποια εκπαίδευση στην Αμερική.

Το ατύχημα έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου 1994, ημέρα Πέμπτη, και ώρα λίγο πριν, λίγο μετά το τελευταίο φως. Το Ε/Π ΕΣ 633, με το τριμελές πλήρωμα και επιβαίνοντες άλλους 7 δασοκομάντος, είχε απογειωθεί από τη Βάση του για μεταφορά τους για κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Περιστεριά του Αιγείρου Δράμας. Μετά την άφεση των δασοπυροσβεστών στο σημείο, το Ε/Π εκτέλεσε ρίψεις νερού με τον κάδο και με το σβήσιμο της φωτιάς, προσγειώθηκε, επιβίβασε την Ομάδα των 7 και ξεκίνησε τη πτήση επιστροφής του στο Α/Δ Καβάλας, κατά την οποία προσέκρουσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια και κατέπεσε σε βραχώδη περιοχή όπου συνετρίβη, με συνέπεια να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 22/06/2004 στο πόρισμα αναφέρεται ότι:

«Υπήρξε σφάλμα του χειριστή, το οποίο συνίστατο στο ότι παρέβη τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας για πτήσεις VFR αλλά και τις υφιστάμενες διαταγές της ΔΑΣ/ΓΕΣ και της Μονάδας του, οι οποίες απαγορεύουν τις χαμηλές πτήσεις και την πτήση του ελικοπτέρου για τη συγκεκριμένη αποστολή»

https://hellenicarmyaviationhistory.files.wordpress.com/2010/10/dsc00243.jpg?w=640&h=480


galanoleykoblog.

About Click me

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. ************************************************************ THIS WEBSITE IS INVITED TO RESIDENTS OF THE MUNICIPALITY OF NAFPAKTIA AND TO THOSE VISITORS.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.