Καστράκι Δωρίδας


κλικ στην εικόνα για να δείτε τον χάρτη
Το Καστράκι είναι πεδινό χωριό στη Δωρίδα του Νομού Φωκίδας, σε υψόμετρο 50 μέτρα[1]. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 670 κατοίκους και με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης από το 2011 αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Καστρακίου της Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου του Δήμου Δωρίδος[2

Φωτογραφία του χρήστη Oineon-Omarefenti-Kastraki Fokidos.
Η γεφυρα του Μορνου που ενωνει τη Φωκιδα με την Αιτωλοακαρνανια . Η μοναδικης αρχιτεντονικης γεφυρα με τις πεντε καμαρες χτιστηκε το 1939.

Φωτογραφία του χρήστη Oineon-Omarefenti-Kastraki Fokidos.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στη γέφυρα του Μόρνου το 1960.

Φωτογραφία του χρήστη Oineon-Omarefenti-Kastraki Fokidos.

Το Καστράκι ανήκει στο δυτικό τμήμα του Δήμου Δωρίδος και στο νοτιοδυτικό του Νομού Φωκίδας. Είναι η πύλη εισόδου μεταξύ τουΝομού Αιτωλοακαρνανίας και του νομού στον οποίο υπάγεται.
Το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του λόφου Πάτημα και μπροστά του απλώνεται η πεδιάδα του ποταμού Μόρνου. Απέχει 3 χλμ. από το Ευπάλιο, και 6 χλμ. από τη Ναύπακτο. Έχει τρεις εισόδους: από δυτικά μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Ναυπάκτου – Λιδορικίου – Άμφισσας, μετά την παλαιά γέφυρα Μόρνου (μοναδικού κάλους με καμάρες), από νότια με κόμβο στο 3° χλμ της εθνικής οδού Ναυπάκτου – Ιτέας και από ανατολικά με την οδό Πευκακίου – Ευπαλίου – Ναυπάκτο.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων. Οι επιχειρήσεις της γύρω περιοχής απασχολούν μεγάλο τμήμα των κατοίκων. Αρκετές είναι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν αναπτυχθεί στο χωριό, απασχολώντας ικανό αριθμό εργαζομένων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ανεργία στο χωριό είναι σχεδόν μηδενική.
Στο Καστράκι υπάρχουν δυο εκκλησίες αφιερωμένες στον Άγιο Γεώργιο και την Αγία Παρασκευή. Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος, του οποίου ο ναός ανακαινίστηκε μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του Αιγίου. Παρ’ όλα αυτά η θρησκευτική πανήγυρις πραγματοποιείται στις 26 Ιουλίου, στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής. Η αναβίωση του πανηγυριού τα τελευταία χρόνια γινόταν έως το 2007 από τον Πολιτιστικό – Εξωραϊστικό και Αιμοδοτικό Σύλλογο Καστρακίου. Ο Σύλλογος διαθέτει τράπεζα αίματος για την ανάγκη των κατοίκων.

Ιστορία

Το Καστράκι επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Ομέρ Αφέντη ή Μαραφέντη από το όνομα του Τούρκου αξιωματούχου στον οποίο ανήκε[3] και μέχρι το 1927 διατηρούσε αυτό το όνομα, οπότε μετονομάστηκε σε Καστράκι[4] εξ΄αιτίας των ερειπίων αρχαίου πύργου που εντοπίστηκαν ΒΑ της γέφυρας του Μόρνου[5]. Το 1993 εντάχθηκε σε σχέδιο οικισμού σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 1202Δ/28-9-1993 και άρχισε η γρήγορη ανοικοδόμηση του.
Τον Ιούνιο του 1822, ο Τριαντάφυλλος Αποκουρίτης, με τους Δωριείς αγωνιστές του, λίγα χλμ ανατολικά του χωριού, εμπόδισε τον προερχόμενο από τη Ναύπακτο Ομέρ Βρυώνη να κινηθεί προς τα Σάλωνα, όπου υποχώρησε με αρκετούς νεκρούς. Το Δεκέμβριο του 1826, ο Βελής Αγάς της Ναυπάκτου χτύπησε το χωριό. Ο οπλαρχηγός του Καραϊσκάκη, Χατζή Μιχάλης, ήρθε από το Λιδωρίκι και κυνήγησε τους Τούρκους μέχρι τη Ναύπακτο.

KASTRAKI  DORIDAS:  A Dorian Village in Central Greece

About Click me

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. ************************************************************ THIS WEBSITE IS INVITED TO RESIDENTS OF THE MUNICIPALITY OF NAFPAKTIA AND TO THOSE VISITORS.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.