Άλλη μία αρμοδιότητα στους Δήμους περνά στην Οικονομική Επιτροπή από τα Δημοτικά Συμβούλια


Οι πάσης φύσεως λογαριασμοί των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στις τράπεζες θα ανοίγονται πλέον με απόφαση της οικείας Οικονομικής Επιτροπής.

Η Κυβέρνηση περνά με το πολυνομοσχέδιο “σκούπα”- «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις», την σχετική τροπολογία.

Οι Υπουργοί στην Αιτιολογική Έκθεση δεν έχουν συμπεριλάβει κάποια αιτιολόγηση γιατί τα Δημοτικά Συμβούλια δεν θα αποφασίζουν για το ζήτημα.

Δεν υπάρχει, επίσης, καμία μνεία στο λόγο του “κατεπείγοντος” ή στο εάν ζητήθηκε η γνώμη της ΚΕΔΕ για τη ρύθμιση αυτή στις αρμοδιότητες των οργάνων των Δήμων.

Υπογράφουν μόνο λακωνικά ότι «Με την παρ.2 καθορίζεται το αρμόδιο όργανο λήψης απόφασης για το άνοιγμα λογαριασμών των ΟΤΑ σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.»

Υπενθυμίζεται ότι η νυν Κυβέρνηση με τις αλλαγές που επέφερε στο σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ με το ν.4623/2019 προκειμένου να επιτευχθεί η “κυβερνησιμότητα”, άλλαξε τον τρόπο σύνθεσης της Οικονομικής Επιτροπής, ώστε οι Δήμαρχοι να διασφαλίζουν εκεί ευκολότερα τις αναγκαίες πλειοψηφίες, εν συγκρίσει με το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι το άνοιγμα λογαριασμών των Δήμων και των Περιφερειών συνδέεται με το πολυσυζητημένο ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων, τον “Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου” στην Τράπεζα της Ελλάδος, το “Σύστημα Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου” και όλο το συναφές μνημονιακό πλέγμα που έχει θεσπιστεί από το ΣΥΡΙΖΑ εκκινώντας από την περιβόητη ΠΝΠ του 2015 και εφεξής. Ένα θεσμικό πλαίσιο για την αντισυνταγματικότητα εφαρμογής του οποίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν εγερθεί σοβαρές ενστάσεις και ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.