ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ~ Η πλατεία Τζαβελλαίων στο στόχαστρο του δημοτικού συμβουλίου…Η πλατεία Τζαβελλαίων στη Ναύπακτο.

Είναι η μεγαλύτερη πλατεία του νομού μας και είναι πλήρως εγκαταλειμμένη εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και διάφοροι, δεν θα τους αναφέρουμε διότι πολλοί από εσάς που μας διαβάζετε τους ξέρετε και άλλοι τους φαντάζεστε…
Μια πλατεία που βρίσκεται στη καρδιά των ανατολικών συνοικιών της πόλης μας, συνοικιών που είναι κυριολεκτικά σε πλήρη υποβάθμιση. Βλέπετε οι εκάστοτε δήμαρχοι έριχναν το βάρος στο κέντρο της πόλης – λιμάνι και πλατεία Φαρμάκη- με αποτέλεσμα οι πέριξ της πόλης συνοικίες να μοιάζουν κυριολεκτικά με φαβέλες…

Έχουμε ουκ ολίγες φορές δαπανήσει και χρόνο και γραπτό λόγο μέσα από την παρούσα ιστοσελίδα, για τα προβλήματα των περιχώρων της πόλης και όχι μόνον. Επί τέλους αρχίζουν ως φαίνεται κάποια λογικά αυτιά στο δήμο να μας αφουγκράζονται έστω και μερικώς. Δεν θα το σχολιάσουμε, απλά θα περιμένουμε το χρόνο που κυλάει ασυγκίνητος για τα έργα που δεν γίνονται σ’ αυτόν τον όμορφο αλλά παραμελημένο τόπο.

Ήρθε λοιπόν στο δημοτικό συμβούλιο επί τέλους το θέμα της ανάπλασης της μεγαλύτερης πλατείας. Ακούσαμε πολλά και διάφορα που ειπώθηκαν στο Δ.Σ. , αλλά και πάλι δεν θα τα σχολιάσουμε. Ο κόσμος που τ’ άκουσε έχει μυαλό κι ας κρίνει.
Το βιντεάκι που ακολουθεί είναι περικοπή από την όλη συζήτηση κι αφορά στο δίλεπτο της ψηφοφορίας για την έγκριση ή μη της ανάπλασης στην εν λόγω πλατεία. Τέτοια βιντεάκια, θα παίξουν και θα παίζουν μελλοντικά και καθ’ όλη την επόμενη προεκλογική περίοδο, έτσι ώστε να φωτίζεται η αλήθεια.
Ακούστε λοιπόν την ψηφοφορία για ένα έργο που θα κοσμήσει (αν φυσικά γίνει) μια ολόκληρη περιοχή της πόλης μας και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανανέωση & δημιουργία για τη Ναυπακτία»  κ. Γιώργο Γούλα, πήραμε με ημερομηνία 29 Νοε 2020, 4:54 μ.μ. την παρακάτω επιστολή, με τίτλο «Για την πλατεία Τζαβελλαίων» :

«Είδα την ανάρτηση για την πλατεία Τζαβελλαίων στο Κεφαλόβρυσο. Επειδή με την τμηματική προβολή του βίντεο και με προβολή μόνο της ψηφοφορίας δίνεται η εντύπωση ότι δεν θέλουμε να αναπλαστεί η πλατεία θα ήθελα να σου αναφέρω μερικά γεγονότα που ίσως δεν έγιναν αντιληπτά ή αν έγιναν, με την ανάρτηση μπορεί να υπάρξουν παρερμηνείες.

  1. Το θέμα που έπρεπε να ψηφίσουμε υπέρ ή κατά, ήταν η έγκριση της συγκεκριμένης μελέτης για την ανάπλαση και όχι αν θέλουμε να αναπλαστεί ή όχι.

  2. Στην τοποθέτησή μου επισήμανα ξεκάθαρα ότι είμαι υπέρ της ανάπλασης της ταλαιπωρημένης πλατείας αλλά όχι με αυτή τη μελέτη. Για 2 λόγους:

Α) γιατί μετά την διαβούλευση όπου έγιναν πολλές παρατηρήσεις – παράπονα από κατοίκους γύρω από την Πλατεία αλλά και από μηχανικούς της πόλης, έχω γίνει δέκτης παραπόνων ότι δεν ελήφθησαν υπόψη και δεν έγιναν οι απαραίτητες προσαρμογές.

Β) γιατί το κόστος είναι υπερβολικά μεγάλο (1,5 εκατομμύρια για την μεγάλη και 200 χιλ. για το τρίγωνο). Για σύγκριση ανέφερα ότι όλη η ανάπλαση που έγινε Ανατολικά (δρόμος και πεζοδρόμια από 3ο Δημοτικό μέχρι πλ. Φαρμάκη και πάλι πίσω από κάτω, Νότη Μπότσαρη από Ξενία μέχρι πλ. Πιά, με κατασκευή του κόμβου και πάλι πάνω και ένωση με τον πάνω δρόμο, με αλλαγή όλων των δικτύων από κάτω ύδρευση και αποχέτευση) κόστισε κάτι πάνω από 2 εκ. Αλλά και η ανάπλαση στο Λιμάνι που γίνεται τώρα (από πλαζ μέχρι παλιό Αγ. Δημήτριο πλακόστρωση, και γύρω από την πλατεία στο Λιμάνι, επίσης πεζοδρόμια από πλ. Φαρμάκη μέχρι Λιμάνι (με αλλαγή δικτύων υπόγεια στο κομμάτι αυτό) θα κοστίσει κάτω από 2 εκ.

Σκέψου τις επιφάνειες των έργων αυτών και σύγκρινε το κόστος με το 1,7 εκ της πλατείας στο κεφαλόβρυσο που δεν έχει υπόγειες εργασίες.

Γι’αυτό το θεώρησα πολύ ακριβό και ζήτησα να γίνει μια μικρότερου κόστους μελέτη που θα λάβει υπόψη και αυτά που ειπώθηκαν στη διαβούλευση και με τον τρόπο αυτό να μπεί μέσα και η ανάπλαση της πλ. Σταίκου με 200 μέχρι 400 χιλ.

Επίσης να σου θυμίσω ότι μόλις εμφανίστηκαν κάποια προβλήματα στην ανάπλαση της περιοχής στο Λιμάνι όλοι έλεγαν στους συμβούλους γιατί ψηφήσατε αυτή τη μελέτη με πρώτη την Ομοσπονδία. Τελικά ξέρεις ποιος δεν είχε ψηφίσει τότε; Εγώ, και ας μας πήρε όλους η μπάλα. Και τότε θεωρούσα ότι είναι καλό που γίνεται το έργο στο λιμάνι, αλλά αν είχαν αποφευχθεί κάποια λάθη θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα και θα ήταν ακόμα χρησιμότερο.

Με αυτό το σκεπτικό δεν ψήφισα την συγκεκριμένη μελέτη και έτσι περίπου τα είπα και στην τοποθέτησή μου. Με το «κατά» της ψηφοφορίας δεν καταλαβαίνει κάποιος το σκεπτικό πίσω από αυτό. Είμαι υπέρ της ανάπλασης της πλατείας με καλύτερη και τουλάχιστο 20% μικρότερου κόστους μελέτη και να χωρέσει στην ίδια ένταξη και η πλατεία Σταίκου. Όπως και το κεφαλόβρυσο θέλει την προσοχή μας και η περιοχή Δένδρου θέλει. Είναι «Ουγκάντα» η περιοχή.

Πιο πολύ στα γράφω για σένα γιατί δεν ξέρω αν έγινε κατανοητή η στάση μας.

Αν παρόλαυτά εξακολουθείς να θεωρείς λάθος τη στάση μας, το σέβομαι και το θεωρώ ειλικρινές αλλά με ειλικρίνεια σου λέω ότι αυτό ήταν το σκεπτικό μου και όχι κάτι άλλο…

Και πάλι σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου για τα τεκταινόμενα στο Δήμο μας.»

Φιλικά

Γιώργος Γούλας
ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ:

Αγαπητέ συμπολίτη μας κ. Γούλα,   

κατ’ αρχήν ο ενικός που απευθύνεστε  δεν ανταποκρίνεται σε έναν παραλήπτη, αλλά σ’ ολόκληρη την συντακτική ομάδα του ιστολογίου μας, μιας και οι αναρτήσεις γίνονται εκ περιδρομής και διαδοχικά.  

Η απάντησή μας είναι λακωνική για να μην κουράζουμε και τους αναγνώστες.

Πρώτον δεν αμφισβητήσαμε τις καλοπροαίρετες προθέσεις σας για το οποιοδήποτε έργο στην πόλη μας. 

Δεύτερον, δεν υπάρχει καμία διάθεση παρερμηνείας με την τμηματική παρουσίαση του αποτελέσματος που ήταν η ψηφοφορία. Εξ’ άλλου σε ολόκληρη τη συνεδρίαση του Δ.Σ. παραπέμπεται  ο  αναγνώστης της πιο πάνω ανάρτησής μας,  από τους δυο ζωντανούς (με μπλε χρωματισμό) συνδέσμους.

Τρίτον, με την προβολή της ψηφοφορίας τονίζεται και στιγματίζεται και η απουσία κάποιων δημοτικών συμβούλων που έγιναν «λαγοί»  γιατί προφανώς δεν είχαν το τσαγανό να ψηφίσουν κατά του έργου και προτίμησαν την φυγή. Αυτό συμπεραίνεται κι από την μετέπειτα παρουσία τους στη συνέχεια της διαδικασίας του Δ.Σ.

Τέταρτο και τελευταίο,  θα είναι επιτυχία για εσάς και την παράταξή σας,  αν και εφ’ όσον αρχίσει να υλοποιείται το έργο αυτό (που εμείς προσωπικά δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε), αν  εσείς λοιπόν που καλώς ή κακώς αντιδράσατε, καταφέρετε και αποδείξετε ότι γίνεται διασπάθιση δημοσίου χρήματος  και να ενημερώσετε δημόσια τότε, για την ακριβή διαδρομή της σπατάλης που υπονοείτε.   

Η συντακτική ομάδα.

Advertisement

About Click me

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. ************************************************************ THIS WEBSITE IS INVITED TO RESIDENTS OF THE MUNICIPALITY OF NAFPAKTIA AND TO THOSE VISITORS.

2 σκέψεις σχετικά με το “ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ~ Η πλατεία Τζαβελλαίων στο στόχαστρο του δημοτικού συμβουλίου…

  1. Σας παραθέτουμε την εισήγηση μας από το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας σχετικά με την δωρεάν διέλευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των Νοσοκομείων Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και την εναλλακτική πρόταση που καταθέσαμε και αφορά την δωρεάν διέλευση του προσωπικού Υγείας από την κοινοπραξία των Ferry Boat έπειτα από επικοινωνία που είχαμε και τη σύμφωνη γνώμη με τον υπεύθυνο της Κοινοπραξίας τον κ.Βαγγέλη Σοφρά.


    ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΤΣΑΝΑΣ
    ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.