Ενισχύεται η αντιπαροχή.Αυξήσεις ως 40% στις τιμές των οικοπέδων


Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σε διαρκή άνοδο βρίσκεται αυτήν την περίοδο το «χρηματιστήριο γης», τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές. Στελέχη της κτηματαγοράς κάνουν λόγο για σημαντικές και απότομες αυξήσεις στις τιμές των οικοπέδων, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 30% και 40%, ανάλογα με την περιοχή και τα χαρακτηριστικά του οικοπέδου, συγκριτικά με την περίοδο πριν την πανδημία, ενώ την «ανηφόρα» έχουν αρχίσει να παίρνουν και οι αντιπαροχές, τόσο ως προς το πλήθος τους, αλλά και ως προς τα ποσοστά που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι κατασκευαστές.
Η αύξηση της ζήτησης τόσο από εγχώριους, όσο και από ξένους αγοραστές τροφοδοτεί το νέο αυτό κύμα επενδύσεων στην ανάπτυξη κατοικιών, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί τόσο οι τιμές των οικοπέδων, όσο και οι αντιπαροχές, τάση η οποία αναμένεται να κορυφωθεί κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών, καθώς προβλέπεται επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν δυναμικά στην αγορά της στεγαστικής πίστης με νέα προϊόντα σταθερού επιτοκίου, τα οποία αποτελούν και την βασική κατηγορία που ζητούν σήμερα οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Όσο εξυγιαίνεται το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων, τόσο θα αυξάνεται και η ρευστότητα στην αγορά κατοικίας, επιβεβαιώνοντας τους επαγγελματίες του κλάδου, που σημείωναν ότι «χωρίς τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες, δεν πρόκειται να ανθίσει η αγορά ακινήτων».

Σε υψηλό 8ετίας οι αξίες των οικοπέδων
Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Geoaxis, εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων ανέφερε ότι σήμερα, οι αξίες των οικοπέδων βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους από το 2013, έχοντας μάλιστα ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που υπέστησαν καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων οκτώ ετών. Σε περιοχές, όπως οι Αμπελόκηποι, το κόστος απόκτησης οικοπέδου ανέρχεται σε 2.150 ευρώ/τ.μ., ενώ στο Π. Φάληρο αγγίζει τα 1.500 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο. Αντίστοιχα, στο Μαρούσι, το κόστος διαμορφώνεται σε 800 ευρώ/τ.μ. (λόγω και του χαμηλότερου συντελεστή δόμησης 0,8, από 3,6 στους Αμπελοκήπους και 1,4 στο Π. Φάληρο).
Αυξητική τάση στις αντιπαροχές
Σε ό,τι αφορά στις αντιπαροχές, η τάση είναι πλέον αυξητική, ξεπερνώντας το 45% κατά μέσο όρο στην Αττική, αν και πριν την οικονομική κρίση είχαν καταγραφεί ακόμα κι επίπεδα άνω του 55% και του 60%. Για παράδειγμα, στο Π. Φάληρο, οι αντιπαροχές το 2005 κυμαίνονταν μεταξύ του 50% και του 58%, ενώ στους Αμπελοκήπους μεταξύ 40% και 50%. Ουσιαστικά, οι οικοπεδούχοι απώλεσαν ένα διαμέρισμα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με βάση την πτώση που σημειώθηκε στα ποσοστά των αντιπαροχών.
Έτσι, μετά από σχεδόν μια δεκαετία, κατά την διάρκεια της οποίας οι νέες ανεγέρσεις οικοδομών κατέρρευσαν συγκριτικά με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση, πλέον έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη, με την συνδρομή και των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση κατά την διάρκεια της τελευταίας διετίας. Όπως ανέφερε σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ για τον κατασκευαστικό κλάδο, το 2019 οι ετήσιες επενδύσεις σε κατοικίες ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ, μέγεθος που υπολείπεται κατά 94,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2007,  όταν οι σχετικές επενδύσεις είχαν διαμορφωθεί σε 25,2 δισ. ευρώ. Ασφαλώς, ακόμα και μετά από αρκετά χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, λίγοι στην αγορά ακινήτων πιστεύουν ότι είναι εφικτό να επιτευχθούν ξανά τέτοια μεγέθη. Ωστόσο, υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης της οικοδομικής δραστηριότητας, τουλάχιστον σε επίπεδο που να στηρίζει ουσιαστικά και την οικονομία.
Η αναστολή του ΦΠΑ
Ένας ακόμα σημαντικός καταλύτης των εξελίξεων έχει σταθεί το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις αρχές του 2020, με ισχύ μέχρι το τέλος του 2022. Όπως είχε συμβεί και κατά την περίοδο πριν την έναρξη ισχύος του μέτρου του ΦΠΑ, στις αρχές του 2006, έτσι και σήμερα, οι κατασκευαστές σπεύδουν να εξασφαλίσουν οικόπεδα, ώστε να εκδώσουν οικοδομικές άδειες για κτίρια που δεν θα υπόκεινται σε ΦΠΑ. Με τον τρόπο αυτό, πολλαπλασιάζεται το δυνητικό αγοραστικό κοινό, καθώς τα νεόδμητα διαμερίσματα δεν χρειάζεται να περιορίζονται μόνο στους αγοραστές πρώτης κατοικίας, οι οποίοι ούτως ή άλλως απαλλάσσονταν από την καταβολή ΦΠΑ. Έτσι, εκτός από Έλληνες, τα νεόδμητα μπορούν να απευθυνθούν και σε ξένους αγοραστές ή επενδυτές, κάτι που ήδη συμβαίνει σε νέες οικοδομές κυρίως στα νότια προάστια, αλλά και σε εξοχικές κατοικίες σε δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων.

About Click me

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. ************************************************************ THIS WEBSITE IS INVITED TO RESIDENTS OF THE MUNICIPALITY OF NAFPAKTIA AND TO THOSE VISITORS.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.